Špiljski biciklizam? Samo u Plitvičkim dolinama!

Sanjate li nesvakidašnji izlet koji se ne zaboravlja? Pridružite nam se na biciklističkoj turi Baraćevih špilja!

U potrazi ste za destinacijom kojoj nije jedini cilj izležavanje? Željni ste odmora u kojem se možete fizički aktivirati i upoznati s krajem u kojem boravite? Utažite svoje želje biciklističkom turom Baraćevih špilja. Ovaj kraj je mnogo više od jezera i slapova u Nacionalnom parku; ovo je prava meka za aktivni turizam koji spaja odmor i aktivnost s dodatnim okusom domaćeg i seoskog. Iskoristite svoj odmor da saznate neke nove priče i otkrijete neke nove porive.

Od mnogih mogućnosti ruta biciklom, jedna se posebno izdvaja. Plitvice Bike&Bed nude vam način da upoznate Plitvičke doline uz licencirane bike vodiče. Tura do Baraćevih špilja kreće obilaskom ponositog Drežnik grada gdje ćete se upoznati s poviješću i legendama starog grada sa znamenitom kulom. Biciklirajući kroz predivne krajolike koji okružuju Plitvice, doći ćete do Baraćevih špilja koje imaju poseban i posve originalan parking za biciklem idealno mjesto za odmor i okrepu nakon vožnje uz domaće voće, povrće i sir. A potom slijedi razgledavanje špilja koje traje oko pola sata. 

Dok ste okruženi stotinama stalaktita i stalagmita na 9°C, legenda o turskom gorostasu i priče o špiljskim medvjedima zajamčeno će vas odvratiti od svakodnevnog života i misli. Baš kako ste i htjeli, zar ne?

Što trebate znati?

  • Vođenje kroz špilju na trenutak će se pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom.

  • Među nalazima životinja iz ledenog doba u špilji, posebno valja izdvojiti složen skelet špiljskog medvjeda starosti između 30.000 i 50.000 godina.

  • Dvije su teorije o nastanku imena Baraćevih špilja: prema jednoj, dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa, a prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske Monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát- prijatelj).

  • U špilji se nalazi mjesto pronalaska nakita iz brončanog doba.

  • U Baraćevim špiljama možete lutati dvoranama i hodnicima zanimljivih naziva kao što su Dvorana guano, Dvorana slonovih nogu (prepuna sigastih struktura), Zmajevo ždrijelo i Dvorana izgubljenih duša. Dvorane su to koje u sebi kriju tajne prošlosti našeg planeta i ljepotu apsolutne tame!

  • Tura nije dostupna tijekom hibernacije šišmiša, zato su Baraćeve špilje zatvorene od studenog do ožujka.

Možda će vas zanimati

Copyright 2021. All Rights Reserved.
0Shares
0