Raskoš i tama Baraćevih špilja

Ne propustite posjetiti novi speleološki El Dorado!

Od preko 150 raznolikih i uvelike još neistraženih špilja na području Rakovice, Značajni krajobraz Baraćeve špilje ističu se prostranošću i pristupačnošću za posjetitelje koji se već 130 godina organizirano dive njihovoj jedinstvenoj raskoši. Ne propustite posjet jednoj od trenutno najuzbudljivijih speleoloških lokacija na svijetu koja iz godine u godinu privlači brojne međunarodne istraživačke skupine pa ne čudi što su je prozvali “El Doradom za speleologe 21. stoljeća”.

Špilje našeg kraja, naime, nevjerojatno su raznovrsne i jednako toliko tajnovite jer uvijek iznova otkrivamo nove odaje, hodnike i tajne prolaze, a u njima nove dokaze o milijunima godina povijesti života na ovim prostorima i čudesnim mijenama kroz koje prolazi naš voljeni planet u eonima svog nebeskog putovanja. Špiljski lavovi, polarne lisice pa čak i nosorozi tražiše nekoć sklonište u rakovičkim špiljama, a danas se u njima krije i nekoliko itekako živih endemskih vrsta, jedinstvenih poput snježnih pahulja kordunskih bijelih zima.

Možda u obilasku Baraćevih špilja i upoznate neku od njih? U jednosatnoj organiziranoj šetnji među velebnim sigama naš stručni vodič pričat će vam o njihovoj povijesti, geološkoj građi, hidrološkim posebnostima, ali i fascinantnim arheološkim nalazima. Bez obzira na nekima jezive, ali tim uzbudljivije prolaske kroz dijelove s apsolutnom tišinom i tamom, tu ste uvijek potpuno sigurni jer epidemiološke mjere bespogovorno se poštuju.

Jednom kad vam se po izlasku iz ovog spektakularnog podzemnog hrama oči priviknu na zasljepljujuću danju svjetlost, avantura se može nastaviti jer na ovom lokalitetu možete protegnuti noge na čak tri uređene šumske staze, ali i do mile volje se odmarati uz žubor s izvora. Ovo je ipak kraj šuma, voda i špilja, a na ovom nezaboravnom mjestu ta tri svijeta neraskidivo su združena u harmoniji stvaranoj od prapočetka svijeta i života.

Endemske vrste Baraćevih špilja

Donja Baraćeva špilja tipski je lokalitet za vrste Parapropus sericeus sinuaticollis i Machaerites pavleki. Oba kornjaša su endemi Hrvatske, a potonji je poznat jedino iz tipskog nalazišta Donje Baraćeve špilje. Biospeleološka istraživanja pokazuju da se u Baraćevim špiljama mogu pronaći još i hrvatski endem Neobisium stygium ssp., vrsta Titanethes albus koja je endemna za područje zapadnih Dinarida te sitni lažištipavac iz roda Chthonius, čisti endem područja Rakovice. Tko zna, možda baš vi u ovom kraju pronađete i neku dosad sasvim nepoznatu vrstu!
Machaerites pavleki (1,75 mm) | Izvor: HBSD (2015) | Foto: Helena Bilandžija

Možda će vas zanimati

Copyright 2021. All Rights Reserved.
0Shares
0