SABORSKO – NEOTKRIVENI DRAGULJ PLITVIČKIH DOLINA

Saborsko je smješteno u zakrivljenoj i uskoj kotlini, okruženo stoljetnim šumama, bojama i mirisima zelenih livada i žuborom planinskih potočića u samom srcu Hrvatske. Sve prepoznatije među turistima, Saborsko je idealna destinacija zbog blizine svjetski poznatog Nacionalnog parka Plitvička jezera. Čak četvrtina Saborskog pripada netaknutoj šumsko-planinskoj prirodi Nacionalnog parka koji kao da je stvoren za meditativne šetnje.

ATRAKCIJE

Najljepša prašuma Dinarida nalazi se upravo ovdje! Čorkova uvala istinski je netaknuta prašuma koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu NP-a Plitvička jezera na nadmorskoj visini od 1000 metara, a u njoj poput nijemih čuvara dominiraju stabla različitih visina, debljina i starosti. Posebnim rezervatom šumske vegetacije proglašena je 1965. godine, a ulaz u područje prašume strogo je zabranjen svima osim znanstvenicima koji proučavaju njene fenomene. Ipak, može se proći njenim rubnim dijelom, od Kuselja do lugarnice pa prema Plitvicama i diviti se značajnom krajoliku Čorkove uvale.

   

Saborsko se može pohvaliti nevjerojatnim prirodnim fenomenom kakvih u svijetu postoji tek tridesetak! Blaćansko jezero je estavela koja nastaje ili nestaje, ovisno o sušnom ili vlažnom dijelu godine. Estavela je šupljina u kršu koja naizmjenično izbacuje ili guta vodu, tj. istovremeno je i vrelo i ponor. Do danas nije utvrđeno kamo odlazi voda koja ponire iako sve upućuje da je Velika pećina izvor koji u vlažnom dijelu godine napuni jezero, a u sušnom dijelu godine, kada podzemne vode gotovo presuše, voda iz jezera počne istjecati kroz Veliku pećinu u suprotnom smjeru i tako popunjava vodostaj podzemne rijeke. Blaćansko jezero je neizbježna destinacija, stoga ga nemojte zaobići i provjerite je li jezero “gore” ili “dolje”.

Arhiva Općina Saborsko

Rječica Jesenica pravi je dragulj, ali za mnoge još uvijek nedovoljno poznat. Ova pitoma krška ponornica ima dva izvora – Veliko vrelo nedaleko od Saborskog i Malo vrelo ispod Male Kapele. Duljina toka od Velikog vrela do mjesta poniranja je oko 6,5 kilometara, a nakon 12-13 kilometara podzemnog toka rječica izvire kod sela Slušnica nedaleko od Slunja, odakle nastavlja tok pod imenom Slunjčica te u Rastokama utječe u Koranu. Duž cijelog toka veoma je čista i pitka, zbog čega spada u prvu kategoriju vodotoka s obzirom na čistoću vode! Ribolovci ovdje mogu pronaći svoju sreću jer Jesenica je bogata kalifornijskom pastrvom.

Autor: Ivan Matovina, www.saborsko.net

 

Stari Kameni most u Ličkoj Jesenici, naselju u Lici ispod planine Mala Kapela, izgrađen je 1876. godine i sačuvan je u izvornom obliku. Točni podaci o izgradnji mosta nisu poznati, tek predaja otkriva da su ga gradili vrsni klesari iz Dalmacije. Most je 2013. godine odlukom Ministarstva kulture zaštićen kao nepokretno kulturno dobro. Sve do 1918. godine nije bilo ceste preko Slunja te su svi posjetitelji Plitvičkih jezera dolazili vlakom do Ogulina pa dalje kočijama preko Ličke Jesenice do Plitvica. Ovaj most sjajan je primjer kamene mostogradnje druge polovice 19. stoljeća sa sačuvanim konstruktivnim i oblikovnim karakteristikama.

Drvena šindra Saborsko je obiteljski proizvodni obrt s tradicijom dugom više desetljeća. Proizvodnja šindre na tradicionalan način zaštićeno je nematerijalno dobro na koje su Saborčani iznimno ponosni!

AKTIVNOSTI

Entuzijasti biciklizma neće ostati zakinuti jer kroz Saborsko prolazi Cikloturistička ruta 9 (Rakovica – Saborsko) koja na svih svojih 114 km duljine ostavlja bez daha! Prvi dio ove rute prolazi kroz NP Plitvička jezera i dio prašume Čorkove uvale. Uspon možda jest težak, no zbog pogleda na Plitvička jezera zaista je vrijedan truda. Drugi dio staze namijenjen je svima koji žele pobjeći od svakodnevice u idealan mir i tišinu. Osim Čorkove uvale i nevjerojatnih Plitvičkih jezera, ruta vodi sve do tajanstvenih Baraćevih špilja koje jednostavno morate posjetiti.

Izvor Voda planinarska je kružna staza koja prolazi kroz nekoliko povijesnih značajki Saborskog, planinske pašnjake, borove šume te obilazi šest manjih i većih izvora pitke vode. Među njima su dva snažna vrela, Veliko i Malo vrelo, koji tvore kršku rijeku ponornicu Jesenicu. Cijela kružna staza ima 12,9 km, nije zahtjevna i može se prijeći za tri sata. Uz propisanu planinarsku opremu dovoljno je malo hrane i bočica od pola litre vode koju možete napuniti pitkom vodom direktno iz izvora.

Prva Zelena cesta u Hrvatskoj smještena je na relaciji Josipdol – Plaški – Saborsko. Ovo bajkovito područje nudi mnoštvo prirodnih znamenitosti i odličan izbor tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Zelena cesta je ruta koja prezentira brojna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja nude prolaznicima svoje domaće i autohtone proizvode poput sira, meda, ličkog krumpira, kupusa, likera i ostalih proizvoda po kojima je ovaj kraj poznat.

SMJEŠTAJ

Želite si priuštiti višednevni bijeg od gradske vreve i užurbane svakodnevnice, odmoriti se i napuniti baterije? Saborsko je idealan izbor za vas! Ponudu smještaja ovog raja na zemlji pogledajte na poveznici: SABORSKO – SMJEŠTAJ 

Naslovna fotografija: Ivan Matovina, www.saborsko.net

X
X