[NP PLITVIČKA JEZERA] TJEDAN FLORE I FAUNE NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA

Povodom trećeg tematskog tjedna – Tjedna flore i faune Nacionalnog parka Plitvička jezera (25.03. – 31.03.2019.) u Parku su pripremili su niz aktivnosti.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godineproglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Upravo zato, 2019. obilježava se 70 godina od proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom i 40 godina od upisa na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Nakon Tjedna geologije i šuma Nacionalnog parka Plitvička jezera (OVDJE) te Tjedna kulturne baštine i povijesti Nacionalnog parka Plitvička  jezera (OVDJE) o kojima smo pisali, ovaj tjedan na redu je Tjedan Flore i faune Nacionalnog parka Plitvička jezera. Zahvaljujući velikoj raznolikosti staništa i uvjeta za život, u Nacionalnom parku Plitvička jezera nastanile su se brojne vrste biljaka i životinja. Aktivnosti u Parku koje nas očekuju kroz Tjedan flore i faune su sljedeće:

  • 27.03.2019. u 17:00 sati, dvorana Flora, hotel Jezero: predavanje na temu flore i vegetacije sedrenih barijera odnosno biljnog svijeta jezera i sedrenih barijera koje će održati izv. prof. dr. sc. Antun Alegro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
  • 27.03.2019. Online predstavljanje animiranog filma o Leptiru Plavcu
  • 29.03.2019. u 17:00 sati, kongresna dvorana hotela Jezero: predstava za najmlađe posjetitelje pod nazivom “Mrav, mrav, mrav i cvrčak”, radionica i facepainting. 

Ukoliko trebate više informacija o navedenim aktivnostima možete se obratiti na mail: info4@np-plitvicka-jezera.hr ili na broj: 053 751 014.

Kako bi dodatno obilježili 70 godina našeg Nacionalnog parka, pripremili su u NP Plitvička jezera i seriju od 70 priča o njegovim vrijednostima i zanimljivostima koje će se objavljivati kroz cijelu rođendansku 2019. godinu.

 

PRIČA 1: KRŠKI OBLICI NA PODRUČJU NP PLITVIČKA JEZERA
PRIČA 2: ŠUME NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA – DIO EUROPSKE EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000
PRIČA 3: PRAŠUMA ČORKOVA UVALA
PRIČA 4: PLITVIČKI VJESNIK 
PRIČA 5: LIČKA KAPA
PRIČA 6: GRADITELJSTVO NA VELIKOJ POLJANI KRAJEM 19. I POČETKOM 20. STOLJEĆA

 

 

 

Naslovna fotografija: NP Plitvička jezera

X
COVID 19 - INFORMACIJE