[NP PLITVIČKA JEZERA] PLITVICE FILM FESTIVAL

Nacionalni park Plitvička jezera 2019. godine slavi dvije velike i važne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. 

Povodom 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, NP Plitvička jezera u slavljeničkom duhu pokrenuo je i Plitvice Film Festival od 19.09. do 22.09.2019., s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje.

UKLJUČIVANJE DJECE I MLADIH

Jedna je od važnijih aktivnosti festivala  uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, stoga smo osmislili filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebe njezine zaštite.

RAZNOLIK PROGRAM UZ POZNATE REDATELJE, ALI I BUDUĆA FILMSKA IMENA

U raznolikom ćemo programu prikazati i radove velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta. Dio programa sadržava filmove pristigle na otvoreni natječaj za kratke filmove u trajanju do pet minuta na temu prirode i njezina očuvanja, a snimila su ih djeca i mladi do 18 godina. Usto, u programu ćemo gledati filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa.

 

Led u plamenu, producent: Leonarno diCaprio

 

Među mnogim filmovima na programu će se naći i film Led u plamenu autorice Leilae Conners koji je producirao Leonardo DiCaprio, a u kojem se pojavljuje naš znanstvenik Staša Puškarić. Još jedan domaći znanstvenik, biolog Goran Šafarek predstavit će se s filmom Zeleni krvotok Hrvatske.

 

Medena zemlja, autori: Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska

 

Na festivalu će hrvatsku premijeru imati izvrstan makedonski film Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade. U programu je i njemački dokumentarni film Inteligentno drvećeinspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća, a jedini igrani film festivala remek je djelo Walkabout iz 1971. godine, nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega.

 

SIR DAVID ATTENBOROUGH

Dakako, najveća nam je čast, pa i dužnost, bila u program uvrstiti i film pionira dokumentaraca o prirodi – pogađate, riječ je o Sir Davidu Attenboroughu. Sir David Attenborough najavio je svoj dolazak na Plitvička jezera radi snimanja novog BBC-jeva projekta, a koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala – držimo palčeve!

 

GLASAJTE ZA NAJBOLJI FILM

Kako nam je jedna od važnijih aktivnosti festivala uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja o važnosti prirode i njenog očuvanja za generacije koje dolaze, otvorili smo filmski natječaj na koji su se sa svojim filmom u trajanju do 5 minuta mogla prijaviti djeca i mladi do starosti od 18 godina. Projekciju 12 odabranih filmova moći ćete pogledati zadnji dan festivala – 22.09.2019. kada će biti i proglašenje pobjednika natječaja. A za odabrati pobjednika trebamo vašu pomoć. Vaši glasovi odlučit će o pobjedniku stoga vas pozivamo da pregledate filmove i glasate za one koji su vam se najviše svidjeli.

 

 

 


 

Program Plitvice FIlm Festivala

 

 

X
COVID 19 - INFORMACIJE