Društvo je izvorno i gaji izvorne narodne pjesme i plesove šire rakovičke okolice i dijela Like. Započelo je s radom 1978. godine, i od samog početka ima zapažene nastupe na lokalnoj razini a i šire. Početkom rata Društvo nakratko utihne, „Izvor“ presuši jer mu se članovi rasprše, Rakovica opusti. 1994. godine društvo se ponovo pokreće i uz stare članove koji većinom borave u Karlovcu pridružuju se novi. 1995. povratak u Rakovicu i nastavak plodnog i bogatog rada. Izvorni program društva čini splet napjeva i plesova koji se pjevaju uz razne prigode. Napjev je u dvostihu, a svaki stih u desetercu. Sadržaj dvostiha je uglavnom ljubav prema selu, mjestu, djevojci, momku, zavičaju, Hrvatskoj. Igre i kola su tipična za dinarsko područje. Nošnja društva je rekonstruirana nošnja s kraja 19. stoljeća. To je uglavnom radna poljodjelna odjeća satkana od laneno konopljenog profinjenog prediva na krosnima. Oplemljeno pamučnim predivom radi mekoće i bjeline.

Muška nošnja: Košulja – ukrašena s tajkama na prsima od domaćeg platna Gaće – ukrašene s pukankama od domaćeg platna Ječerma – od čoje u tamnoplavoj ili crnoj boji Crvena kapa – na glavi Opanci i pletene bijele čarape – na nogama Čemer – kožni pojas u kojem se nose novci i pribor za pušenje.

Ženska nošnja: Kiklja – od grubljeg domaćeg platna ukrašena ažurima ili špicama ( čipkom heklanom ) Opleće – košuljac, bluza od domaćeg finijeg platna ukrašeno ažurima, na prsima tajke ( sitne falde ) Zaslan – od finijeg domaćeg platna ukrašeno ažurima Košulja ( podsuknja ) – od domaćeg platna sa špicama Lajbak ( prsluk ) – od štofa različitih boja okolo obheklan ili nenapadno ukrašen vezom Opanci – na nogama, od kože Debele pletene crne čarape – na nogama Rubac ( marama ) – na glavi, od štofa ukrašena vezom od svile

Dječja nošnja: Mala djeca bez obzira na spol nosila su bijele košulje koje su se zvale stapaje, s tim da su djevojčice imale na bokovima falde, a dječaci ne. Na nogama pletene čarape i pletene šlape koje su se zvale KOPE. Djevojčice pletenice bez pokrivanja glave rupcem dječaci bez crvene kape.

X
COVID 19 - INFORMACIJE