Rastoke se nalaze na obali modrozelene rijeke Slunjčice, a u pisanim izvorima se prvi put spominje u 17. stoljeću. Ime je dobilo po tome što se rijeka Slunjčica rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade.

Moćan huk vode u padu jedinstvena je zvučna kulisa dobrodošlice u Hrvatskoj, što znači da se nalazite u Rastokama, mjestu nastalom na susretu dviju rijeka, Slunjčice i Korane. Trajno nastanjenom od 19. stoljeća prkosnim i ponosnima ljudima iz obližnjeg Slunja, koji su generacijama vidjeli više ratova nego uživali u periodima mira u ovome kraju na stoljetnoj vojnoj granici. Njihove živote, običaje i zanimanja oduvijek je inspirirao i pokretao riječni tok. Taj kipar u fantastičnoj predstavi prirode Rastoka, čiji uspjeh ovisi o ljudima i odgovornom ponašanju posjetitelja. Sama rijeka Slunjčica na svojem izvoru ponire u dubine kroz vapnenačke stijene otapajući kamen vapnenac kojeg taloži u sedre i neumorno gradi nove slapove. Zato su Rastoke zaštićeni krajolik vječne polagane promjenjivosti kojom dirigira neukrotiva priroda za koju se, kao kap vode na dlanu, zajednički brinu Grad Slunj, Turistička Zajednica i Javna ustanova NATURA VIVA.

Područje Rastoka pripada Zaštićenom krajobrazu Slunjčice u sklopu ekološke mreže Europske unije Natura 2000, sustava međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološko značajnih područja bitnih za očuvanje prirodne ravnoteže i biološke raznolikosti sa idejom vodiljom: Ljudi i priroda, ne priroda bez ljudi!

 

Osnovne informacije i kontakt:

Turistička zajednica grada Slunj

Braće Radića 7, 47 000 Slunj, Croatia

Tel: 047 777 630

Fax: 047 777 630

Email: info@slunj-rastoke.hr

Web:  www.slunj-rastoke.hr 

 

Fotografije © Studio Butina

X
COVID 19 - INFORMACIJE