Zakonom nije propisan izgled i dizajn cjenika, već to iznajmljivač samostalno određuje, unatoč tome, postoje određeni elementi koje cjenik mora sadržavati.

Elementi koje cjenik mora sadržavati:

 1. Naziv smještaja, ime i prezime vlasnika, adresa i OIB moraju biti navedeni.
 2. Naziv usluge: Potrebno je napisati nudimo li uslugu noćenja npr. za dvije osobe, noćenje s doručkom, najam apartmana,…
 3. Vrsta naplate: Uslugu možemo naplaćivati po noćenju, po osobi, po smještaju, tjedno,… Potrebno je istaknuti na koji način naplaćujemo uslugu.
 4. Termin: Ako se cijene razlikuju po terminima, potrebno je unijeti sve termine, primjerice: sezona, predsezona, postsezona,…
 5. Cijena: Cijena obavezno mora biti izražena u kunama, a cijenu u eurima možemo dodati za lakše snalaženje stranim gostima, no kuna je mjerodavna valuta za naplatu. Ako gost računa da je npr. 100 eura 750 kuna jer je vidio na cjeniku iznos u kunama i u eurima, potrebno mu je objasniti da je naša valuta kuna te da je cijena smještaja u apartmanu 750 kn, ako toliko piše, bez obzira što piše uz 750 kn i 100 eura
 6. Turistička pristojba: Ako je turistička pristojba uključena u cijenu (iznajmljivači koji plaćaju godišnji paušal turističke pristojbe), potrebno je navesti taj podatak. Ako ona nije uključena u cijenu (obveznici koji plaćaju po noćenju), potrebno je napisati koji je iznos turističke pristojbe.
 7. PDV: Ako niste obveznik PDV-a, valja navesti da „PDV nije uračunat u cijenu temeljem čl. 90. st. 2. Zakona o PDV-u.“ Ako ste obveznik PDV-a, potrebno je posebno izraziti cijenu bez PDV-a, iznos PDV-a i iznos uvećan za PDV.
 8. Dodatne usluge Dodatne usluge mogu biti npr. smještaj kućnih ljubimaca, dodatni krevet, manje od tri noćenja,… U cjeniku je potrebno navesti sve dodatne usluge koje naplaćujete te cijenu pojedine usluge. Gost mora biti unaprijed upoznat s time koje će se usluge dodatno naplatiti. Najam bicikla, prijevoz, i sl. ne možete navesti niti naplatiti ako nemate potrebne dozvole za obavljanje navedenih djelatnosti.
 9. Datum od kada vrijedi cjenik – potrebno je navesti datum od kada je cjenik važeći, a dovoljno je pri dnu cjenika istaknuti datum.
 10. Potpis Vlastoručni potpis iznajmljivača čije je ime na Rješenju mora biti na cjeniku. Cjenik nije potrebno ovjeravati, a izmjene u cjeniku radite samostalno, također bez ovjere cjenika.

 

NAPOMENE:

 • iznos na računu i na cjeniku uvijek bude jednak.
 • Iznos na računu nikada ne smije biti veći od onoga koji je naveden u cjeniku, ali manji može biti, samo ga u tom slučaju moramo „opravdati”.
 • Manji iznos koji smo gostu naplatili „pravdamo” popustom.
 • Popust navodimo na računu:
 • Ako dajemo popust (npr. popust za djecu 5 – 12 godina, popust na 3, 5 ili više noćenja, ili popust na grupu koju čini više od 10 osoba), naznačite u cjeniku – redovni popust.
 • Ako se smještajna jedinica oglašava na internetskim rezervacijskim portalima, cijene mogu biti različite od onih koje vrijede za goste koji dođu bez unaprijed učinjene rezervacije.
 • Uvjeti za povećanje cijene: zbog dovođenja kućnih ljubimaca, dodatnih krevet, naknada za gubitak ključeva, korištenje noćenja za manji broj od tri dana i sl.)
 • Uvjeti za odobravanje popusta: zbog rezerivaranja u posljednji trenutak “last minute” ili unaprijed određenom roku ili putem online rezervacije ili turističke agencije i sl.)

 

Primjer cjenika – OVDJE

Primjer popusta – OVDJE

 

 

X
COVID 19 - INFORMACIJE
X