“I Care for Europe” – Bač, 11.-14. listopada

Općina Bač u Vojvodini u periodu od 11.10. do 14.10. ugostila je sudionike Međunarodnog projekta 5. Susreta članica Mreže "I care for Europe" koji se ove godine održao pod sloganom "Naše današnje europske tradicije su migrirajuće kulture prošlosti”

Godine 2013-te uspostavljena je Mreža malih kulturnih europskih gradova “I Care for Europe” koja je odraz dobre volje svih članica, predanosti zajedničkom radu, razmjenama iskustava i dobrih praksi kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, identificiranju mogućih EU tendera i poziva za prijave prijedloga zajedničkih projekata koji se tiču promicanja kulturnog i prirodnog naslijeđa, održivog razvoja i turizma. Mreža je otvorena za pristupanje i drugim zajednicama sličnih karakteristika u Europi. Mrežu “I care for Europe” čine članice koje dolaze iz 5 zemalja:

  1. Bosna i Hercegovina – Općina Čapljina, Općina Stolac
  2. Hrvatska – Općina Rakovica, Grad Rab
  3. Italija – Općina Aquileia, Općina Recanati, Grad Tarcento
  4. Slovenija – Općina Piran
  5. Srbija – Općina Bač

Domaćin ovogodišnje susreta je Općina Bač (Vojvodina). Prestavnici općine Rakovica sudjelovali su na čeverodnevnom 5. susretu mreže “I Care for Europe” u razdbolju od 11.-14. listopada. Opći cilj projekta je razvijanje osjećaja za europski identitet i teritorijalnu jedinstvenost, a sve kroz djeljenje zajedničkih vrijednosti, povijesti i kulture između članica. Slogan ovogodišnjeg projekta „Naše današnje europske tradicije su migrirajuće kulture prošlosti“, što je i poveznica s nizom aktivnosti koje su ove godine slavile europsku, nacionalnu, regionalnu i lokalnu raznoliku kulturnu baštinu. Naime, 2018. godina je godina Europske kulturne baštine.

U toku četverodnevne posjete Baču, uz radionice o održivoj budućnosti članica mreže „I Care for Europe“ obilježenih bogatom kulturnom baštinom, unutar programa i politika EU, o povećanju potencijala Mreže osposobljavanjem lokalnih dionika, jačanju europske kohezije i razmjeni dobrih primjera prakse za valorizaciju lokalnih kulturnih resursa, obišli smo i kulturno povijesne znamenitosti Bača: Franjevački samostan, Etno kuću „Didina kuća“, Turski hamam, Tvrđavu Bač i Manastir Bođani, ali smo i upoznali ljepote Petrovaradina i Novog Sada.

Posljednjeg dana 5. susreta članica Mreže „I care for Europe…“, prezentirani su rezultati četverodnevnog projekta, te je predstavljena web stranica koja je nastala kao rezultat zajedničkog truda i fotografija iz Bača i okolice.

 

Zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu te se radujemo sljedećem susretu članica “I care for Europe”.

 

Fotogalerija:

X
COVID 19 - INFORMACIJE