[BARAĆEVE ŠPILJE] OTVORENE NOVE PJEŠAČKE STAZE

Koracima vuka, risa ili medvjeda.

U značajnom krajobrazu Baraćeve špilje na području općine Rakovica prošli tjedan otvorene su tri novouređene poučno-rekreativne pješačke staze. Javna ustanova tako je otvorila svoja vrata još većem broju zaljubljenika u prirodu. Svim šetačima, rekreativcima i ljubiteljima nordijskog pješačenja na raspolaganju su tri staze koje prolaze kroz veći kompleks mješovite listopadne šume, unutar zaštićenog područja. Staze su dobile naziv po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuku, risu i medvjedu.

Staze su kružnog oblika ukupne duljine 11,5 kilometara, uz markacije u obliku šapa dodatno su označene putokazima na važnim raskrižjima, a start i cilj je na izletištu Baraćevih špilja.

 

  1. “Homo homini lupus est” čovjek ne mora biti čovjeku vuk, no baš kao i vukovi ljudi se vole kretati u svom “čoporu”, odnosno u okruženju svojih bližnjih. Ako se odlučite na šetnju prirodom u krugu obitelji, onda je vaš idealan odabir upravo “Vučja staza”. Pogodna je za šetače početnike, duljine je 1,2 km te je za njezin obilazak potrebno izdvojiti svega 20 min.
  2. Euroazijski ris (lynx lynx) u Hrvatskoj je ugrožena vrsta sisavca. Za život treba i koristi velika područja, u tom smislu jedne je od najzahtjevnijih i najizazovnijih vrsta za očuvanje, a njihova prisutnost znak je izvrsne očuvanosti ekosustava. Kretanje risa zabilježeno je na području Zaštićenog krajobraza, a mi vam nudimo 3 km dugu stazu kako biste i sami otkrili posebnost šumskog ekosustava u kojem je upravo on pronašao svoje povremeno utočište. Za čitavi obilazak dovoljno je izdvojiti jedan sat, što je još jedan od razloga zašto već danas započeti s planiranjem posjeta.
  3. Smeđi medvjed (Ursus arctos) div je naših planinskih šuma. Treća staza prati upravo njegove korake. Baš poput njega, na svom putu do najljepših vidikovaca možete pronaći okrjepu na šumskim izvorima i potocima. Staza je uređena za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem 3 sata, obzirom da je duga 7,5 km.

 

Preuzmite kartu pješačkih staza putem linka: Karta pješačkih staza

Dodatne informacije o stazama na stranici Baraćevih špilja: PJEŠAČKE STAZE

Povedite društvo, izaberite stazu sukladno vašoj fizičkoj pripremljenosti, ponesite adekvatnu odjeću i obuću te provedite savršen dan u čistoj, divljoj i očuvanoj prirodi! 💚

X
COVID 19 - INFORMACIJE