[BARAĆEVE ŠPILJE] DODIJELJENA SREDSTVA ZA GRADNJU KUĆA ŠPILJE!

Javnoj ustanovi Baraćeve špilje iz Europskog kohezijskog fonda bit će dodijeljeno gotovo 20 milijuna kuna za posjetiteljski centar “Kuća Špilje”.

Sredstva su dodijeljena u sklopu poziva “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.

Radi se o jednoj od većih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj, a sama činjenica da će „Kuća špilje“ biti ukopana ispod zemlje govori i o atraktivnosti projekta. Vrijednost investicije je 19.908.960,00 kn+pdv od čega bespovratna sredstva iznose 16.922.616,00 kn odnosno 85 posto. Partner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera.

Objekt je projektiran na način da svojim propozicijama odgovara lokalitetu koji predstavlja, te je iz tog razloga ukopan ispod zemlje. U objektu tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline – opće biološko – geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta, te svojevrsni “showroom”. Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

X
COVID 19 - INFORMACIJE